인생 최고의 돈카츠를 맛보다.
톤쇼우 광안점 9시간 웨이팅
Got to taste the best tonkatsu in my life.
9-hour waiting at Tonsho Kwaangan branch.
부산으로 최근에 2박 3일 여행을 다녀왔습니다.
식도락 여행을 즐기는 저로선 방문하는 곳에 맛집을 놓칠 수가 없었는데요.
I recently went on a two-night, three-day trip to Busan.
As someone who enjoys culinary travel, I couldn't afford to miss out on the local restaurants wherever I visited.
톤쇼우는 부산에 돈카츠 맛집으로 소문난 곳이어서 방송으로도 많이 소개되었습니다.
예약이 힘들기로 유명한 곳이라서 걱정을 많이 했는데 다행히 테이블링 앱에서 예약을 진행해서 현장에서 대기해서 예약은 안 해도 되었습니다.
Tonkatsu is a famous dish in Busan, and Tonsho is known as one of the best tonkatsu restaurants in the city. It has been featured on various TV shows, and because it's notoriously difficult to get a reservation, I was worried. Fortunately, I was able to use a table booking app to secure a spot, so I didn't have to wait in line on-site.
■ 톤쇼우 광안점 위치: 부산 수영구 광안해변로 279번길 13
■ 운영시간: 매일 11:30~21:00, 마지막 주문 20:00
■ 주차장: 없음(주변 공영주차장 또는 사설주차장 이용)
예약은 테이블링 앱을 다운받아서 10:30분부터 진행이 됩니다.
그런데 10:31분에 예약을 한 관계로 순번이 264번이 되었습니다.
1분 차이로 점심이 아닌 저녁 8시가 다 되어서야 식사를 하게 되었습니다.
Reservations can be made through the Tableing app starting from 10:30 AM.
However, because I made a reservation at 10:31 AM, my number in line was 264.
As a result, I wasn't able to have lunch until 8 PM.
빠른 예약을 원하시는 분들은 테이블링 앱을 다운로드하고 결제방법까지 연동을 해놓으시길 바랍니다.
단순 예약이 아닌 메뉴 선택 및 결제까지 완료해야지 톤쇼우 광안점 예약이 마무리가 됩니다.
If you want to make a quick reservation, I recommend downloading the Tableing app and setting up your payment method in advance.
Keep in mind that simply making a reservation isn't enough - you'll need to select your menu and complete the payment process to finalize your reservation at Tonsho Gwang'an branch.
톤쇼우는 광안점과 부산대점으로 두군데가 있지만 대부분 광안점으로 사람들이 몰리는 거 같습니다.
내부를 보니 일본식 느낌이 물씬 나는 인테리어와 돈카츠 쉐프님들이 7-8분이나 계십니다.
제가 가본 돈카츠 가게 중에 제일 많은 분들이 일하시는 거 같습니다.
tonsho has two locations in Busan, one in Gwang'an and another in Busan National University area, but it seems that most people tend to visit the Gwang'an branch.
Inside, the restaurant has a distinctly Japanese feel to it, and the tonkatsu chefs are hard at work for 7-8 minutes each.
Of all the tonkatsu restaurants I've been to, Tonsho seems to have the most staff members working there.
모든 자리가 만석이고 일하시는 분 말씀에 의하면 1시간에 순환률이 20팀정도라고 합니다.
결과적으로 저는 264번이기에 저녁 8시정도에 먹게 된 게 맞네요.
The restaurant was completely full, and according to one of the staff members, the turnover rate is around 20 tables per hour. As a result, my number in line being 264 meant that I had to wait until around 8 PM to have my meal.
그래도 혹시나 해서 저녁 6시가 되자 사설 주차장에 차를 주차하고 광안리 해변을 거닐면서 기다렸습니다.
공영주차장은 어디든 만차여서 결과적으로 주변 식당 사설주차장을 1시간에 3천 원씩 주고 이용할 수밖에 없었습니다.
However, just in case, I parked my car at a private parking lot around 6 PM and walked around Gwangalli Beach while waiting.
All the public parking lots were full, so I had to use a private parking lot and pay 3,000 won per hour.
해변에서 거닐다보니 톤쇼우에서 전화가 왔습니다.
식사 가능한지 여부를 체크하는 전화였습니다.
전화를 끊고 톤쇼우로 돌아가서 대기했습니다.
한분 한분 일어나실 때마다 저희 차례가 되지 않나 목 빠지게 기다렸지만 2시간이나 지나서야 식사를 할 수 있었습니다.
While walking on the beach, I received a phone call from Tonsho checking if I was available to have my meal.
After hanging up the phone, I returned to Tonsho and waited in line.
I waited eagerly for my turn, but it took over two hours for me to finally be able to have my meal.
기다리던 저희 차례가 되고 처음 나온 메뉴가 트러플 머쉬룸 수프입니다.
부드러운 수프가 긴 공복을 달래줍니다.
매우 맛있지만 양이 적습니다.
When it was finally our turn to order, the first dish that came out was the truffle mushroom soup.
The smooth soup helped soothe my long empty stomach, and it was very delicious.
However, the portion size was small.
수프를 다 먹고 나니 바로 본메뉴인 히레카츠와 버크셔 k로스카츠가 나옵니다.
After finishing the soup, the main dishes arrived promptly.
The first was the hirekatsu and the berkshire loin katsu.
오랜 시간 기다린 만큼 기대도 매우 컸습니다.
눈으로 보니 육즙이 가득한 게 매우 부드러워 보였습니다.
I can imagine that you had high expectations after waiting for so long.
The meat looked very juicy and tender just by looking at it.
히레카츠는 부드러운 맛, 버크셔 k로스카츠는 담백하면서도 한입 물때마다 육즙이 입안에 퍼지는 맛이 매우 일품이었습니다.
The hirakatsu had a soft taste, and the Berkshire crosskatsu had a clean taste with juicy flavors spreading in the mouth with each bite, both were excellent.
돈카츠와 함께 흰쌀밥과 미소 된장국도 제공이 됩니다.
회전율이 빨라서인지 밥도 여러 번 새 밥으로 지으신 듯 밥 자체도 매우 맛있습니다.
Along with the tonkatsu, white rice and miso soup are also provided.
The rice tasted really good, as if it was freshly made multiple times due to the fast turnover rate of the restaurant.
여러 소스가 준비되어 있지만 저는 굵은소금을 뿌리고 고추냉이를 얹어서 먹었습니다.
자칫 느끼할 수도 있을 돈카츠를 소금과 고추냉이가 깔끔하게 입안에서 바꿔줍니다.
Various sauces are prepared, but I sprinkled coarse salt and added wasabi to eat the tonkatsu. The salt and wasabi switch the flavor in my mouth, making the potentially greasy tonkatsu taste refreshing.
자리에서 식사하면서 돈카츠 제조 공정을 볼 수 있습니다.
이 또한 맛있게 믿고 먹을 수 있는 신뢰감을 높여주는 거 같습니다.
Being able to witness the process of making the tonkatsu while dining at the restaurant adds to the trust and confidence in the deliciousness and quality of the food.
대기시간이 9시간 걸려서 먹긴 하였지만 맛은 매우 좋았고 다음에도 재방문하고 싶을 정도입니다.
단지 다음번에는 정확한 예약 시간에 맞춰서 예약을 진행하여 너무 늦은 시간에 먹지 않도록 하고 싶네요.
개인적으로는 히레카츠보단 로스카츠가 저한테는 더 맛있었습니다.
부산에 여행 가셔서 돈카츠 드셔보고 싶으시다면 톤쇼우 광안점 추천합니다.
Although it took 9 hours of waiting, the food was very delicious and I would like to revisit the restaurant in the future. However, I would make sure to make a reservation at the appropriate time to avoid eating too late. Personally, I found the Berkshire kurobuta pork cutlet to be more delicious than the hire katsu. I highly recommend Tonkatsu Tonsho Gwangalli branch for those who want to try tonkatsu while traveling to Busan. During the meal, customers can also watch the process of making the tonkatsu, which increases the trust in the quality of the food.